kakvidastanem.bgИЗБЕРИ
КАРИЕРА
Търсене
 
19:21 28.03.2024
 
Начало
 
Професии
Университети
Специалности
Планирай кариерата си
 
 
 
Новини
Кариерно консултиране
Полезни връзки
 
 
За нас
Въпроси и отговори
Библиотека
Пишете ни
Карта на сайта
Новини
20.07.2020
 
Какво трябва да знаете за бъдещата си заплата, ако сега завършвате?
понеделник, 20 юли 2020
 
 
Започването на мечтаната първа работа понякога може да се окаже предизвикателство.

Ако сте завършващ студент или току-що сте се дипломирали, екипът ни подготви за вас няколко съвета за това как най-бързо да се ориентирате в нивата на заплатите, как да преговаряте за възнаграждението, което да получавате и какви удръжки се правят от вашата заплата.

Спомняте ли си една от култовите реплики на Моника от сериала „Приятели"? Рейчъл срязва кредитните карти на баща си, за да започне самостоятелен живот и тогава Моника й казва: "Добре дошла в истинския живот. Ужасен е! Ще ти хареса!"

Рейчъл започва да работи като сервитьорка, получава първия си фиш за заплата и не разбира защо се удържа част от нея. Постепенно тя се ориентира на пазара на труда и получава работа като мениджър в модната индустрия.
 
 
Ситуацията, в която се намира Рейчъл, донякъде е подобна на тази на студентите, които започват първата си работа. Ако и вие сте сред тях, вярваме, че отговорите на някои от най-честите въпроси за заплатите по-долу ще направят старта на вашата кариера по-лесен.

1. Защо хората на една и съща позиция не получават една и съща заплата?

Всеки притежава различни умения и опит и размерът на заплатата зависи от това как ще ги „продаде" на работодателя, договаряйки възнаграждението си. Образованието, опитът, владеенето на чужди езици или ИТ уменията, заедно със способността да работите в екип, да общувате, да ръководите други хора увеличават потенциалната заплата, която можете да получите.

Ето защо е важно непрекъснато да се развивате професионално, а ако е възможно, да натрупате опит още докато учите чрез стажове или работа на непълно работно време. Уверете се, че сте включили в автобиографията си целия подходящ опит в подкрепа на интереса ви да работите на конкретната позиция в дадения отрасъл или компания.
 
 
2. Как да разберете какво заплащане е нормално за длъжността?

Заплатата за позицията се влияе от редица фактори като например региона и отрасъла, в който компанията работи или изискванията към длъжността. Тъй като не можете да изберете към каква позиция да се насочите само въз основа на информация за средната работна заплата за страната, може да направите по-подробно проучване в Zaplatomer.bg (съвместна услуга на българския пазар от JobTiger.bg и Paylab.com) за нивата на заплатите, особено ако ви предстои интервю за работа.

Потърсете конкретната длъжност от списъка във въпросника за сравнение на заплатите, посочете, че все още не сте работили на нея и научете каква е средната заплата за избраната позиция в зависимост от образованието ви.



Информация за заплатите може да получите и с помощта на познати, които работят на подобна или дори на същата позиция. Не ги питайте колко получават, а по-скоро каква начална заплата би била подходяща.

3. Как да договорите заплата, ако нямате предишен опит?

Преговорите за заплата са част от интервютo за работа или оценка на представянето. Договарянето на възнаграждение трябва да бъде конструктивен разговор, като в идеалния случай очакванията на служителя трябва да съвпаднат с възможностите на работодателя, така че и двете страни да са удовлетворени.

Ако ви предстои разговор за очакваното от вас заплащане, проучете предварително заплатите в Zaplatomer.bg, както вече описахме. Определете граници на очаквана заплата - от най-ниската сума (която да е достатъчна, за да покривате разходите си и същевременно да сте доволни) до най-високата (горната граница на този диапазон, която надвишава заплатата, която бихте искали да получите). В случай че нямате предишен опит на позицията, в началото може да приемете заплатата, предложена от HR специалиста, при условие работодателят да увеличи заплатата ви след изпитателния период, ако е доволен от вас.

4. Каква е разликата между брутната и нетната заплата?

Често в обявите за работа може да видите предлаганото нетно възнаграждение. Нетната или „чистата" заплата е сумата, която ще получите във вашата сметка за положения труд след като се приспаднат данъците и осигуровките. Брутното заплащане включва дължимите от работника данъци и осигуровки, но не включва осигуровките за сметка на работодателя. Брутната заплата плюс допълнителните осигуровки, които работодателят плаща в полза на работника, представляват общия разход на работодателя за дадения служител. Имайте предвид, че осигурителните вноски за сметка на работодателя не се удържат от възнаграждението ви, така че то не може да се намали с размера им.

5. Какво представляват осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване (ДОО)?

Почти всички, които получават доходи, дължат данък върху доходите и вноски за социално и здравно осигуряване. Това се отнася както за полагащите труд служители/осигуряващи се лица, така и за самоосигуряващите се. Разликата е, че докато работодателят или осигурителят има задължение да превежда осигурителните суми от името на служителя, самоосигуряващите се лица трябва сами да превеждат осигурителните вноски за своя собствена сметка.

Осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване включват фондовете „Пенсии", „Общо заболяване и майчинство" и „Безработица" плюс допълнително задължително пенсионно осигуряване (за родените след 31.12.1959) и здравно осигуряване. Една част от осигуровките са за сметка на служителя и се удържат от брутната заплата, а друга част от тях заедно с вноска във фонд „Трудова злополука и професионална болест" заплаща работодателят като тези вноски са включени в т. нар. общ разход на работодателя за този служител (брутно възнаграждение + осигурителни вноски). Осигурителната вноска се разпределя между работодателя и служителя в съотношение 60:40.

Доходите от трудови правоотношения с изключение на посочените в закона доходи се облагат с данък като най-общо работодателят определя месечно авансовия данък на базата на месечна данъчна основа и го удържа от заплатата на служителя. Данъчната ставка на данъка, удържан върху трудовите възнаграждения, е 10%.

Във фиша за заплата, който всеки месец получавате от работодателя си, ще видите подробно всички вноски към държавата и сумата, която ще получите по сметката си след съответните удръжки.

Ако искате да научите повече за това какви са заплатите в България, последвайте страницата ни във Facebook.

Изпрати на приятел
 
 
© 2000-2020 ФБО. Всички права запазени.Общи условия